Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στα φωτοβολταϊκά πάνελ; Διαβάστε στο παρόν άρθρο ποια είναι και πως θα τα αντιμετωπίσετε.

Κύρια σημεία του άρθρου:

– Μικρορωγμές στα φωτοβολταϊκά πάνελ
– Το φαινόμενο PID και πως θα το αποφύγετε
– Προβλήματα στη στέγη
– Πώς οι θερμές κηλίδες βάζουν σε κίνδυνο το φωτοβολταϊκό σας
– Προβλήματα που δημιουργούν τα πτηνά και τρόποι απώθησης  

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι τα ακριβότερα εξαρτήματα ενός φωτοβολταϊκού συστήματος. Τις περισσότερες φορές οι ενδιαφερόμενοι, εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την ανθεκτικότητά τους. Κυρίως αναρωτιούνται για πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Ο μεγαλύτερος φόβος πηγάζει από το υψηλό κόστος τους αλλά και από το γεγονός πως είναι τα πιο ογκώδη με αποτέλεσμα να προκύπτει η ανησυχία πρόκλησης πρόκλησης ζημιάς.

Αν και όσο προχωράει η τεχνολογία, τα πάνελ γίνονται όλο και ανθεκτικότερα και οι περιπτώσεις προβλημάτων είναι πλέον ελάχιστες, σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα προβλήματα των φωτοβολταϊκών πάνελ και πως να τα αντιμετωπίσετε.

1. Μικρορωγμές στα φωτοβολταϊκά πάνελ

Τα συμβατικά στα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι αρκετά ευαίσθητα. Υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχουν μικρορωγμές στα πάνελ που είναι δύσκολο να εντοπιστούν με γυμνό μάτι. Με τον καιρό και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι συγκεκριμένες ρωγμές γίνονται μεγαλύτερες. Όσο μεγαλύτερες γίνονται, τόσο περισσότερο διακόπτουν τη ροή της ενέργειας από το πάνελ, άρα μειώνουν την απόδοσή του.

Συνήθως αυτό το πρόβλημα είναι κατασκευαστικό. Οι μικρορωγμές μπορούν να προκύψουν επίσης από απροσεξία κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, της εγκατάστασης ή ακόμη και του καιρού σε περίπτωση χαλαζόπτωσης.

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές πως πρέπει να εξετάζετε πρωτίστως την ποιότητα του πάνελ και όχι το κόστος του, ακόμα και αν σας στοιχίσει κάτι παραπάνω. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε τα ανθεκτικότερα πάνελ από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες με μεγάλες εγγυήσεις, όπως επίσης και τους σωστούς εγκαταστάτες.

Σε περίπτωση ρωγμών, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα αντικαταστήσετε, οπότε θα πρέπει να κάνετε τις σωστές επιλογές από την αρχή.

2. Το φαινόμενο PID στα φωτοβολταϊκά πάνελ

Το φαινόμενο πιθανής επαγόμενης υποβάθμισης (PID: Potential Induced Degradation), είναι αρκετά περίπλοκο να εξηγηθεί ώστε να γίνει κατανοητό στον μέσο ενδιαφερόμενο λόγω των απαιτούμενων τεχνικών γνώσεων, ωστόσο παίζει σημαντικότατο ρόλο στην απόδοση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος. Αυτό που συμβαίνει στις περιπτώσεις PID είναι η δημιουργία ρευμάτων διαρροής από την κυψέλη ενός πάνελ λόγω της υψηλής τάσης. Οι κυψέλες που βρίσκονται πιο κοντά στο πλαίσιο αλουμινίου επηρεάζονται εντονότερα.

Το PID ως… ιός 

Για να το κατανοήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα, θα σας το μεταφέρουμε με μία παρομοίωση. Σκεφτείτε το φαινόμενο PID ως έναν ιό που προσβάλει τα «κύτταρα» ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, δηλαδή τις κυψέλες, και τις «αρρωσταίνει», άρα μειώνεται η απόδοση του συστήματος.

Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, εξαπλώνεται όπως ένας ιός και στις υπόλοιπες κυψέλες και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια απόδοσης φωτοβολταϊκού έως 80%.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί στα πρώτα χρόνια εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σας συστήματος και πρέπει να διαγνωσθεί εγκαίρως πριν προσβάλει το μεγαλύτερο μέρος του φωτοβολταϊκού σας.

Για να μπορέσετε να αποφύγετε αυτό το φαινόμενο, θα πρέπει να επιλέξετε ποιοτικά και αξιόπιστα φωτοβολταϊκά πάνελ. Στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables προσφέρουμε στα πακέτα φωτοβολταϊκών μας τα πάνελ Luxor τα οποία παρέχουν προστασία 100% επί του φαινομένου PID.

Αναλογιστείτε ποιο θα είναι το πραγματικό κόστος αν επιλέξετε φθηνά και μη αξιόπιστα πάνελ που μέσω του φαινομένου PID θα οδηγήσουν σε μείωση απόδοσης του φωτοβολταϊκού σας, άρα και σε μείωση του κέρδους σας. 

3. Προβλήματα στη στέγη από φωτοβολταϊκά πάνελ

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε πολλών ειδών στέγες. Κάποιες έχουν μεγαλύτερες προκλήσεις και κάποιες μικρότερες.

Πολλοί ενδιαφερόμενοι ανησυχούν για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στις στέγες τους.

Στις κεραμοσκεπές τα περισσότερα πιθανά προβλήματα

Η μεγαλύτερη πρόκληση εγκατάστασης προέρχεται στις στέγες με κεραμίδι και όποια προβλήματα προκύπτουν, αφορούν κυρίως τέτοιου είδους στέγες.

Σε μία κεραμοσκεπή, για να τοποθετηθούν πάνελ, θα πρέπει να βγουν και να κοπούν στην άκρη κεραμίδια ώστε να τοποθετηθούν οι βάσεις. Πάνω στις βάσεις θα τοποθετηθούν οι ράγες και πάνω τους τα πάνελ. Για όλη αυτή τη διαδικασία, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από το συνεργείο για το πως θα κοπούν τα κεραμίδια. Σε περίπτωση που δεν κοπεί σωστά κάποιο κεραμίδι, υπάρχει ο κίνδυνος η σκεπή να «πάρει» νερά.

Σε εγκαταστάσεις σε δώμα, πρέπει να τρυπηθεί η ταράτσα ώστε να τοποθετηθούν οι τραπεζοειδείς βάσεις. Ο κίνδυνος που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να τρυπηθεί η μόνωση. Οπότε χρειάζεται επίσης πολύ προσεκτική δουλειά και χημικά ούπα υψηλής στεγάνωσης.  

Τα πάνελ στη πραγματικότητα δεν δημιουργούν προβλήματα. Αντιθέτως, προστατεύουν τη στέγη κυρίως από ακραία καιρικά φαινόμενα. Αν επιλέξετε επίσης τους κατάλληλους εγκαταστάτες, τότε δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα.

Πριν τοποθετήσετε, ωστόσο, πάνελ φροντίστε πως έχετε κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες συντήρησης της κεραμοσκεπής σας. Αν τοποθετήσετε μία εγκατάσταση που θα έχει διάρκεια ζωής 25 ετών σε στέγη που θα χρειαστεί συντήρηση τα επόμενα 5 χρόνια, τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Η διάρκεια ζωής των πάνελ και της κεραμοσκεπής πρέπει να συνάδουν.

4. Το φαινόμενο θερμών κηλίδων (Hot spots)

To φαινόμενο των θερμών κηλίδων (Hot spots) μειώνει την απόδοση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, καθώς παράγει χαμηλότερο ρεύμα. Το πρόβλημα εμφανίζεται στις κυψέλες των πάνελ είτε από αστοχία υλικού ενός φωτοβολταϊκού στοιχείου, είτε από σκίαση, είτε από λανθασμένη σύνδεση της πολικότητας των στοιχείων.

Σε περίπτωση που εμφανιστεί το φαινόμενο των θερμών κηλίδων στα πάνελ σας, δεν θα μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα καθώς θα χρειαστούν αντικατάσταση.

Θα αναφέρουμε για ακόμη μία φορά πως για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, θα χρειαστεί η επιλογή του κατάλληλου πάνελ από αξιόπιστη εταιρεία.

Τα Luxor πάνελ που περιλαμβάνονται στα πακέτα μας στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables, προσφέρουν επίσης προστασία από το φαινόμενο των hot spots.

5. Προβλήματα καλωδίωσης

Ελαττωματικές και μερικές φορές ακόμη και παλιές ηλεκτρικές καλωδιώσεις στην οροφή σας, θα εμποδίσουν την αποτελεσματική απόδοση των πάνελ καθώς μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την πάροδο του χρόνου είναι φυσικό οι ηλεκτρικές καλωδιώσεις στην οροφή σας να είναι ευαίσθητες σε πράγματα όπως χαλαρές συνδέσεις, διάβρωση και οξείδωση. Επιπλέον, τα παράσιτα στις στέγες μπορούν να προκαλέσουν ζημιά μασώντας την καλωδίωση. Αυτά τα ηλεκτρικά ζητήματα αν αφεθούν χωρίς επίβλεψη μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη στέγη σας.

Είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχετε την καλωδίωση σε τακτική βάση για να διασφαλίσετε ότι όλα είναι καλά. Να θυμάστε ότι το να προλαμβάνετε είναι πάντα καλύτερο από το να αντιμετωπίζετε. Μόλις υποψιαστείτε ότι κάτι δεν είναι σωστό με την ηλεκτρική σας καλωδίωση επικοινωνήστε με ηλεκτρολόγο. Μην το επιχειρήσετε μόνοι σας, καθώς είναι επικίνδυνο και συχνά οδηγεί σε λανθασμένη εργασία. Σας προτείνουμε πριν από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, οι εγκαταστάτες να επιθεωρήσουν την ηλεκτρική σας καλωδίωση για να βεβαιωθείτε ότι η στέγη σας είναι έτοιμη για πάνελ.

6. Πτηνά

Σε ορισμένες περιοχές, τα πτηνά μπορούν να γίνουν πονοκέφαλος για έναν ιδιοκτήτη φωτοβολταϊκού. Δεν είναι μόνο η βρομιά που αφήνουν πάνω στα πάνελ, καθώς αυτή καθαρίζεται εύκολα με τα κοινά καθαριστικά του εμπορίου. Το πλύσιμο των ακαθαρσιών συνιστούμε να πραγματοποιείται σε ώρες χωρίς υψηλές θερμοκρασίες αλλά όχι νωρίς το πρωί. Είναι προτιμότερο τα πάνελ να στεγνώσουν το βράδυ με θερμό αέρα.  

Οι φωλιές των πτηνών μπορούν να δημιουργήσουν επίσης προβλήματα στο ίδιο το σύστημα προκαλώντας ζημιές από τα πάνελ μέχρι και την καλωδίωση. Ο τρόπος αντιμετώπισης είναι η τοποθέτηση μεταλλικού πλέγματος περιφερειακά των πάνελ ή όπου αλλού υπάρχουν κενά. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπεται η είσοδος των πουλιών κάτω από τα πάνελ.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στα φωτοβολταϊκά πάνελ. Όπως θα διαπιστώσατε, τα ζητήματα που έχουν το μεγαλύτερο κόστος αφορούν αυτά που έχουν τις μικρότερες πιθανότητες να συμβούν αν κάνετε τη σωστή και ποιοτική επιλογή του φωτοβολταϊκού σας συστήματος.

Στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables διαθέτουμε εμπειρία στη μελέτη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Έχουμε εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως επίσης φωτοβολταϊκά για κατοικίες και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και σε νησιά. Αναλαμβάνουμε όλες τις διαδικασίες από την πιθανή χρηματοδότησή του, τη μελέτη, την κατάθεση του φακέλου, την εγκατάσταση και παραδίδουμε το φωτοβολταϊκό σας με το κλειδί στο… χέρι. Παράλληλα, τα πακέτα φωτοβολταϊκών μας έχουν άκρως ανταγωνιστικές τιμές. 

Ενδιαφέρεσαι για φωτοβολταϊκό; Πάτησε στο κουμπί “Θέλω τηλεφωνικό ραντεβού” παρακάτω, συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας αρμόδιος μηχανικός θα επικοινωνήσει μαζί σου για να λύσει όλες σου τις απορίες και να σε καθοδηγήσει στη σωστή απόφαση.

Φωτοβολταϊκά πάνελ: Πιθανά προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισης

22 Φεβρουαρίου 2022

Γιώργος Κωτάκης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός |
ΙΩΝΙΚΗ Autonomous

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στα φωτοβολταϊκά πάνελ; Διαβάστε στο παρόν άρθρο ποια είναι και πως θα τα αντιμετωπίσετε.

Κύρια σημεία του άρθρου:

– Μικρορωγμές στα φωτοβολταϊκά πάνελ
– Το φαινόμενο PID και πως θα το αποφύγετε
– Προβλήματα στη στέγη
– Πώς οι θερμές κηλίδες βάζουν σε κίνδυνο το φωτοβολταϊκό σας
– Προβλήματα που δημιουργούν τα πτηνά και τρόποι απώθησης  

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι τα ακριβότερα εξαρτήματα ενός φωτοβολταϊκού συστήματος. Τις περισσότερες φορές οι ενδιαφερόμενοι, εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την ανθεκτικότητά τους. Κυρίως αναρωτιούνται για πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Ο μεγαλύτερος φόβος πηγάζει από το υψηλό κόστος τους αλλά και από το γεγονός πως είναι τα πιο ογκώδη με αποτέλεσμα να προκύπτει η ανησυχία πρόκλησης πρόκλησης ζημιάς.

Αν και όσο προχωράει η τεχνολογία, τα πάνελ γίνονται όλο και ανθεκτικότερα και οι περιπτώσεις προβλημάτων είναι πλέον ελάχιστες, σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα προβλήματα των φωτοβολταϊκών πάνελ και πως να τα αντιμετωπίσετε.

1. Μικρορωγμές στα φωτοβολταϊκά πάνελ

Τα συμβατικά στα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι αρκετά ευαίσθητα. Υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχουν μικρορωγμές στα πάνελ που είναι δύσκολο να εντοπιστούν με γυμνό μάτι. Με τον καιρό και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι συγκεκριμένες ρωγμές γίνονται μεγαλύτερες. Όσο μεγαλύτερες γίνονται, τόσο περισσότερο διακόπτουν τη ροή της ενέργειας από το πάνελ, άρα μειώνουν την απόδοσή του.

Συνήθως αυτό το πρόβλημα είναι κατασκευαστικό. Οι μικρορωγμές μπορούν να προκύψουν επίσης από απροσεξία κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, της εγκατάστασης ή ακόμη και του καιρού σε περίπτωση χαλαζόπτωσης.

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές πως πρέπει να εξετάζετε πρωτίστως την ποιότητα του πάνελ και όχι το κόστος του, ακόμα και αν σας στοιχίσει κάτι παραπάνω. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε τα ανθεκτικότερα πάνελ από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες με μεγάλες εγγυήσεις, όπως επίσης και τους σωστούς εγκαταστάτες.

Σε περίπτωση ρωγμών, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα αντικαταστήσετε, οπότε θα πρέπει να κάνετε τις σωστές επιλογές από την αρχή.

2. Το φαινόμενο PID στα φωτοβολταϊκά πάνελ

Το φαινόμενο πιθανής επαγόμενης υποβάθμισης (PID: Potential Induced Degradation), είναι αρκετά περίπλοκο να εξηγηθεί ώστε να γίνει κατανοητό στον μέσο ενδιαφερόμενο λόγω των απαιτούμενων τεχνικών γνώσεων, ωστόσο παίζει σημαντικότατο ρόλο στην απόδοση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος. Αυτό που συμβαίνει στις περιπτώσεις PID είναι η δημιουργία ρευμάτων διαρροής από την κυψέλη ενός πάνελ λόγω της υψηλής τάσης. Οι κυψέλες που βρίσκονται πιο κοντά στο πλαίσιο αλουμινίου επηρεάζονται εντονότερα.

Το PID ως… ιός 

Για να το κατανοήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα, θα σας το μεταφέρουμε με μία παρομοίωση. Σκεφτείτε το φαινόμενο PID ως έναν ιό που προσβάλει τα «κύτταρα» ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, δηλαδή τις κυψέλες, και τις «αρρωσταίνει», άρα μειώνεται η απόδοση του συστήματος.

Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, εξαπλώνεται όπως ένας ιός και στις υπόλοιπες κυψέλες και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια απόδοσης φωτοβολταϊκού έως 80%.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί στα πρώτα χρόνια εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σας συστήματος και πρέπει να διαγνωσθεί εγκαίρως πριν προσβάλει το μεγαλύτερο μέρος του φωτοβολταϊκού σας.

Για να μπορέσετε να αποφύγετε αυτό το φαινόμενο, θα πρέπει να επιλέξετε ποιοτικά και αξιόπιστα φωτοβολταϊκά πάνελ. Στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables προσφέρουμε στα πακέτα φωτοβολταϊκών μας τα πάνελ Luxor τα οποία παρέχουν προστασία 100% επί του φαινομένου PID.

Αναλογιστείτε ποιο θα είναι το πραγματικό κόστος αν επιλέξετε φθηνά και μη αξιόπιστα πάνελ που μέσω του φαινομένου PID θα οδηγήσουν σε μείωση απόδοσης του φωτοβολταϊκού σας, άρα και σε μείωση του κέρδους σας. 

3. Προβλήματα στη στέγη από φωτοβολταϊκά πάνελ

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε πολλών ειδών στέγες. Κάποιες έχουν μεγαλύτερες προκλήσεις και κάποιες μικρότερες.

Πολλοί ενδιαφερόμενοι ανησυχούν για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στις στέγες τους.

Στις κεραμοσκεπές τα περισσότερα πιθανά προβλήματα

Η μεγαλύτερη πρόκληση εγκατάστασης προέρχεται στις στέγες με κεραμίδι και όποια προβλήματα προκύπτουν, αφορούν κυρίως τέτοιου είδους στέγες.

Σε μία κεραμοσκεπή, για να τοποθετηθούν πάνελ, θα πρέπει να βγουν και να κοπούν στην άκρη κεραμίδια ώστε να τοποθετηθούν οι βάσεις. Πάνω στις βάσεις θα τοποθετηθούν οι ράγες και πάνω τους τα πάνελ. Για όλη αυτή τη διαδικασία, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από το συνεργείο για το πως θα κοπούν τα κεραμίδια. Σε περίπτωση που δεν κοπεί σωστά κάποιο κεραμίδι, υπάρχει ο κίνδυνος η σκεπή να «πάρει» νερά.

Σε εγκαταστάσεις σε δώμα, πρέπει να τρυπηθεί η ταράτσα ώστε να τοποθετηθούν οι τραπεζοειδείς βάσεις. Ο κίνδυνος που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να τρυπηθεί η μόνωση. Οπότε χρειάζεται επίσης πολύ προσεκτική δουλειά και χημικά ούπα υψηλής στεγάνωσης.  

Τα πάνελ στη πραγματικότητα δεν δημιουργούν προβλήματα. Αντιθέτως, προστατεύουν τη στέγη κυρίως από ακραία καιρικά φαινόμενα. Αν επιλέξετε επίσης τους κατάλληλους εγκαταστάτες, τότε δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα.

Πριν τοποθετήσετε, ωστόσο, πάνελ φροντίστε πως έχετε κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες συντήρησης της κεραμοσκεπής σας. Αν τοποθετήσετε μία εγκατάσταση που θα έχει διάρκεια ζωής 25 ετών σε στέγη που θα χρειαστεί συντήρηση τα επόμενα 5 χρόνια, τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Η διάρκεια ζωής των πάνελ και της κεραμοσκεπής πρέπει να συνάδουν.

4. Το φαινόμενο θερμών κηλίδων (Hot spots)

To φαινόμενο των θερμών κηλίδων (Hot spots) μειώνει την απόδοση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, καθώς παράγει χαμηλότερο ρεύμα. Το πρόβλημα εμφανίζεται στις κυψέλες των πάνελ είτε από αστοχία υλικού ενός φωτοβολταϊκού στοιχείου, είτε από σκίαση, είτε από λανθασμένη σύνδεση της πολικότητας των στοιχείων.

Σε περίπτωση που εμφανιστεί το φαινόμενο των θερμών κηλίδων στα πάνελ σας, δεν θα μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα καθώς θα χρειαστούν αντικατάσταση.

Θα αναφέρουμε για ακόμη μία φορά πως για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, θα χρειαστεί η επιλογή του κατάλληλου πάνελ από αξιόπιστη εταιρεία.

Τα Luxor πάνελ που περιλαμβάνονται στα πακέτα μας στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables, προσφέρουν επίσης προστασία από το φαινόμενο των hot spots.

5. Προβλήματα καλωδίωσης

Ελαττωματικές και μερικές φορές ακόμη και παλιές ηλεκτρικές καλωδιώσεις στην οροφή σας, θα εμποδίσουν την αποτελεσματική απόδοση των πάνελ καθώς μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την πάροδο του χρόνου είναι φυσικό οι ηλεκτρικές καλωδιώσεις στην οροφή σας να είναι ευαίσθητες σε πράγματα όπως χαλαρές συνδέσεις, διάβρωση και οξείδωση. Επιπλέον, τα παράσιτα στις στέγες μπορούν να προκαλέσουν ζημιά μασώντας την καλωδίωση. Αυτά τα ηλεκτρικά ζητήματα αν αφεθούν χωρίς επίβλεψη μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη στέγη σας.

Είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχετε την καλωδίωση σε τακτική βάση για να διασφαλίσετε ότι όλα είναι καλά. Να θυμάστε ότι το να προλαμβάνετε είναι πάντα καλύτερο από το να αντιμετωπίζετε. Μόλις υποψιαστείτε ότι κάτι δεν είναι σωστό με την ηλεκτρική σας καλωδίωση επικοινωνήστε με ηλεκτρολόγο. Μην το επιχειρήσετε μόνοι σας, καθώς είναι επικίνδυνο και συχνά οδηγεί σε λανθασμένη εργασία. Σας προτείνουμε πριν από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, οι εγκαταστάτες να επιθεωρήσουν την ηλεκτρική σας καλωδίωση για να βεβαιωθείτε ότι η στέγη σας είναι έτοιμη για πάνελ.

6. Πτηνά

Σε ορισμένες περιοχές, τα πτηνά μπορούν να γίνουν πονοκέφαλος για έναν ιδιοκτήτη φωτοβολταϊκού. Δεν είναι μόνο η βρομιά που αφήνουν πάνω στα πάνελ, καθώς αυτή καθαρίζεται εύκολα με τα κοινά καθαριστικά του εμπορίου. Το πλύσιμο των ακαθαρσιών συνιστούμε να πραγματοποιείται σε ώρες χωρίς υψηλές θερμοκρασίες αλλά όχι νωρίς το πρωί. Είναι προτιμότερο τα πάνελ να στεγνώσουν το βράδυ με θερμό αέρα.  

Οι φωλιές των πτηνών μπορούν να δημιουργήσουν επίσης προβλήματα στο ίδιο το σύστημα προκαλώντας ζημιές από τα πάνελ μέχρι και την καλωδίωση. Ο τρόπος αντιμετώπισης είναι η τοποθέτηση μεταλλικού πλέγματος περιφερειακά των πάνελ ή όπου αλλού υπάρχουν κενά. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπεται η είσοδος των πουλιών κάτω από τα πάνελ.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στα φωτοβολταϊκά πάνελ. Όπως θα διαπιστώσατε, τα ζητήματα που έχουν το μεγαλύτερο κόστος αφορούν αυτά που έχουν τις μικρότερες πιθανότητες να συμβούν αν κάνετε τη σωστή και ποιοτική επιλογή του φωτοβολταϊκού σας συστήματος.

Στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables διαθέτουμε εμπειρία στη μελέτη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Έχουμε εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως επίσης φωτοβολταϊκά για κατοικίες και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και σε νησιά. Αναλαμβάνουμε όλες τις διαδικασίες από την πιθανή χρηματοδότησή του, τη μελέτη, την κατάθεση του φακέλου, την εγκατάσταση και παραδίδουμε το φωτοβολταϊκό σας με το κλειδί στο… χέρι. Παράλληλα, τα πακέτα φωτοβολταϊκών μας έχουν άκρως ανταγωνιστικές τιμές. 

Ενδιαφέρεσαι για φωτοβολταϊκό; Πάτησε στο κουμπί “Θέλω τηλεφωνικό ραντεβού” παρακάτω, συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας αρμόδιος μηχανικός θα επικοινωνήσει μαζί σου για να λύσει όλες σου τις απορίες και να σε καθοδηγήσει στη σωστή απόφαση.

Διαβάστε επίσης