+30 2541 20 00 20  Δευ - Παρ: 8:30 - 16:30 [email protected]
Επιχειρηματικές ευκαιρίες και πως θα τις εντοπίσετε
Οκτώβριος 04 2019

Επιχειρηματικές ευκαιρίες και πως θα τις εντοπίσετε

Πώς μπορεί μία επιχείρηση να εντοπίσει ευκαιρίες που θα την ωφελήσουν τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα; Διαβάστε παρακάτω το άρθρο του οικονομολόγου της ΙΩΝΙΚΗΣ, Βασίλη Μανιού.

Επιχειρηματικές ευκαιρίες και πως θα τις εντοπίσετε

Σε μια αγορά που συνεχώς μεταβάλλεται είναι αναγκαίο ένας επιχειρηματίας να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον κλάδο που δραστηριοποιείται και να εντοπίζει έγκαιρα τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν. Αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα, την εξέλιξη και την περαιτέρω ανάπτυξη μιας επιχείρησης.

Πώς όμως θα εντοπίσουμε τις επιχειρηματικές αυτές ευκαιρίες για να επωφεληθούμε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα; Είναι μια διαδικασία που απαιτεί μεθοδολογία και διορατικότητα. Βασικός παράγοντας για αυτό είναι η έγκαιρη και σωστή πληροφόρηση που θα μας δώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα «διαγνώσουμε» μια επιχειρηματική ευκαιρία.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά κάποιες πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν για την επιχείρησή σας:

Συμμετοχή σε εκθέσεις

Συμμετέχετε σε εκθέσεις και ημερίδες που αφορούν τον κλάδο σας, ώστε να ενημερώνεστε τακτικά για τις νέες τάσεις που επικρατούν και επικείμενες αλλαγές. Συναναστραφείτε με άλλους επιχειρηματίες του χώρου που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με εσάς. Συζητήστε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε και ακούστε τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε την κατάλληλη πληροφόρηση για καταστάσεις που ενδεχομένως θα βρείτε κι εσείς μπροστά σας ή για επιτυχημένες πρακτικές που έχουν υιοθετήσει επιχειρήσεις του κλάδου.

man step

Προγράμματα επιδοτήσεων

Να ενημερώνεστε συνεχώς για το ενεργά προγράμματα επιδοτήσεων, ώστε να εντοπίσετε ευκαιρίες χρηματοδότησης επενδύσεων για την επιχείρησή σας. Θα σας βοηθήσουν να εκσυγχρονίσετε τον εξοπλισμό σας, να κάνετε κτιριακές παρεμβάσεις, να αυξήσετε το προσωπικό σας και πολλά άλλα που θα αναβαθμίσουν τη δραστηριότητά σας.

Ta επενδυτικά προγράμματα δίνουν εμμέσως και πληροφορίες για επενδυτικές ευκαιρίες. Αναλόγως τον προσανατολισμό της επιδότησης καθώς και τους κλάδους που εντάσσονται, διαπιστώνουμε την καθοδήγηση του κράτους, στον τομέα που θέλει να ενισχύσει. Επειδή οι τομείς έχουν προκύψει έπειτα από μελέτη, καταλαβαίνουμε ότι τα προγράμματα ΕΣΠΑ δείχνουν έμμεσα την ανταγωνιστική επιχειρηματικά τάση.

Επιλέξτε έμπειρους και εξειδικευμένους συμβούλους που θα σας κατευθύνουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρακολούθηση του ανταγωνισμού

Να ενημερώνεστε τακτικά για τις κινήσεις των άμεσων ανταγωνιστών σας. Εντοπίστε πιθανές αδυναμίες τους που θα δώσουν πλεονέκτημα στη δική σας επιχείρηση. Υιοθετήστε τις μεθόδους που ακολουθούν ηγετικές επιχειρήσεις του κλάδου και οδηγούν τις εξελίξεις στο χώρο. Προσαρμόστε τες στα δικά σας μεγέθη όπου κρίνετε απαραίτητο.

Παρακολούθηση νομοθεσίας/κρατικής πολιτικής

Είναι πολύ πιθανό αλλαγές που έγιναν ή θα γίνουν στην ελληνική νομοθεσία να δημιουργήσουν ευκαιρίες σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεις που κινήθηκαν άμεσα και εκμεταλλεύτηκαν αλλαγές της νομοθεσίας, απέκτησαν πλεονέκτημα και τις χρησιμοποίησαν προς όφελος τους.

Τεχνολογικές εξελίξεις

Οι νέες δυνατότητες που παρέχει η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας προσφέρουν νέες προοπτικές και ταχύτερες λύσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα μπορούν να εισάγουν καινοτομίες και εξειδίκευση που θα αναδείξουν μια επιχείρηση και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξή της. Επιδιώξτε να τις εκμεταλλευτείτε με τον κατάλληλο τρόπο.

man graph hand

Συνεργασίες με φορείς/άλλους ιδιώτες

Πολλές φορές μέσα από συνεργασίες είτε με φορείς, είτε με ιδιώτες, έρχονται στην επιφάνεια ανάγκες και ιδιαιτερότητες της αγοράς που δεν θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε μόνοι μας. Για παράδειγμα, μέσα από μία συνεργασία πιθανόν να διαπιστώσετε κενά που υπάρχουν στην αγορά του κλάδου σας ή σε συναφείς κλάδους και να εντοπίσετε ευκαιρίες επέκτασης της δραστηριότητάς σας. Έτσι, θα βελτιώσετε τη θέση της επιχείρησή σας και θα αυξήσετε το μερίδιο σας.

Συνθήκες αγοράς σε γειτονικές χώρες/εξωτερικό

Σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι αρκετό να παρακολουθούμε τα δρώμενα μόνο στην εγχώρια αγορά. Παρατηρώντας τις συνθήκες της αγοράς στις γειτονικές ή άλλες χώρες του εξωτερικού (κυρίως τις πιο ανεπτυγμένες) θα διαπιστώσουμε ομοιότητες ή διαφορές που θα μας οδηγήσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα. Αυτά μπορεί να είναι κάποια ήδη πετυχημένα πρότυπα που μπορούμε να ακολουθήσουμε, είτε να τα προσαρμόσουμε στις ανάγκες μας και να αποκτήσουμε πλεονέκτημα στην εγχώρια αγορά.

Επίσημα στατιστικά στοιχεία

Παρακολουθείτε στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται από Επιμελητήρια, ΕΛΣΤΑΤ, έρευνες αγοράς και άλλους επίσημους φορείς. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να βγάλετε συμπεράσματα για τάσεις και αλλαγές στην αγορά του κλάδου σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να προλάβετε εξελίξεις, ή ακόμη και να εκμεταλλευτείτε τις τρέχουσες τάσεις πριν τις αντιληφθούν οι ανταγωνιστές σας.

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μας οδηγούν στο να εντοπίσουμε μια επιχειρηματική ευκαιρία. Η σωστή ερμηνεία των παραγόντων αυτών θα μας οδηγήσει στις σωστές αποφάσεις και τις ενέργειες εκείνες που θα δώσουν αξία στην επιχείρησή μας.